- بیماری کرونا در سالمندان و افراد دارای نقص ایمنی میتواند شدیدتر باشد لذا رعایت اصول بهداشتی بسیار مهم است.
- اگر کسی به بیماری کرونا مبتلا شود و وارد جامعه شود، باتوجه به خطر سرایت بالای این ویروس، افراد زیادی را مبتلا خواهد کرد.
- انتقال بیماری کرونا از طریق تماس مستقیم (دستها) و انتقال تنفسی صورت میگیرد.
- ویروس کرونا طبق مطالعات انجام شده، اگر ضدعفونی یا شسته نشود، ۹ روز روی سطوح باقی میماند.
- قدرت سرایت ویروس کرونا بسیار بیشتر از آنفلوانزا است.
- بیمارانی که علائم خفیف دارند (تب خفیف، عطسه، سرفه، ضعف، آبریزش بینی، گلودرد، سردرد یا درد عضلانی) ، با رعایت بهداشت در منزل تحت مراقبت و درمان قرار گیرند.
- بیماران مبتلا به کرونا که دچار علائم زیر شوند، باید سریع به پزشک مراجعه نمایند: 1- دچار تنگی نفس یا مشکل در تنفس داشته باشند. 2- نشانههای شوک (بیحالی)، عفونت شدید و کمآبی داشته باشند. 3- علائم گوارشی شدید مانند تهوع، استفراغ و یا اسهال غیرقابلکنترل همراه با گیجی و بیحالی داشته باشند. 4- افراد دچار بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی یا ریوی، نارسایی کلیوی و یا شرایط نقص ایمنی بدن، برای پیشگیری ابتلا به بیماری کرونا ویروس باید تحتنظر پزشک باشند.
- برای مراقبت بالینی بیمار مبتلا به کرونا ویروس در منزل بیمار را در یک اتاق جداگانه و با تهویه مناسب (بازکردن پنجره یا استفاده از هواکش) نگهداری نمایید.
- برای مراقبت بالینی بیمار مبتلا به کرونا ویروس در منزل ارتباط با بیمار محدود و حفظ فاصله حداقل یکمتری ضروری است فقط یک نفر که از نظر سلامتی در وضعیت خوبی است، فردی غیر سالمند، در تماس مراقبتی با بیمار (با رعایت دقیق بهداشت دست و استفاده از ماسک باشد).
- برای مراقبت بالینی بیمار مبتلا به کرونا ویروس در منزل از تردد غیرضروری به اتاق بستری بیمار خودداری شود.
- عیادت از بیمار تا زمان بهبودی کامل مجاز نیست.
- برای مراقبت بیمار مبتلا به کرونا ویروس در منزل از تردد و جابهجایی بیمار خودداری کنید.
- برای مراقبت بیمار مبتلا به کرونا ویروس در منزل پنجرهها در فضاهای مشترک که بیمار از آنها استفاده میکند مانند آشپزخانه و توالت و حمام را باز نگه دارید.
- برای مراقبت بیمار مبتلا به کرونا ویروس در منزل رفتوآمد به اتاق بیمار را تا میتوانید کم کنید.
- برای مراقبت بیمار مبتلا به کرونا ویروس در منزل هنگام رفتن نزد بیمار، فاصله مناسب حداقل یکمتری است.
- برای مراقبت بیمار مبتلا به کرونا ویروس در منزل استفاده از ماسک توسط بیمار و همراهان بهخاطر اثر روانی برای رعایت بیشتر و خصوصاً جلوگیری از انتشار ترشحات تنفسی ضروری است.
- در صورت استفاده از ماسک برای فرد بیمار اصول زیر را رعایت نمایید: 1- ماسک به طور مناسب صورت را بپوشاند. 2- ماسک نباید لمس یا دستیاری شود. 3- اگر با ترشحات آلوده شد، باید فوراً تعویض گردد. 4- جمعآوری و دفع مناسب ماسک بعد از پایان استفاده (پس از ۸ ساعت). 5- دست بعد از برداشتن ماسک شسته و ضدعفونی گردد.
- رعایت فوری بهداشت دست به دنبال تماس با افراد بیمار مبتلا به کرونا یا محیط اطراف آنها، قبل و بعد از تهیه غذا، قبل و بعد از خوردن غذا، بعد از استفاده از توالت و هر زمان که دستها آلوده به نظر میرسند.
- برای پیشگیری از ابتلای به بیماری کرونا ویروس، شستشوی مکرر دست با آب و صابون و یا محلول الکل ۷۰ درصد ضروری است.
- دستها بعد از شستن با استفاده از دستمال کاغذی یا حولههای کاغذی یکبار مصرف خشک شود.
- برای پیشگیری از ابتلای به بیماری کرونا پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه یا عطسه با استفاده از ماسکهای طبی ضروری است.
- جمعآوری، دفع و یا شستشوی مناسب وسایل مصرفی بیمار کرونا مثل دستمالها و ماسکهای پارچهای و البسه بیمار، باید با مواد شوینده و آب گرم شسته شود و در (۱ قسمت وایتکس با ۹ قسمت آب به مدت ۱۵ دقیقه خیسانده شود)
- از تماس مستقیم با مایعات بدن بیمار مبتلا به کرونا (بهخصوص ترشحات تنفسی، آب دهان، و...) خودداری نمایید.
- هنگام جابهجایی پسماندهای بیمار مبتلا به کرونا از دستکش یکبار مصرف و ماسک استفاده نمایید و بهداشت دست قبل و حتی بعد از برداشتن دستکش را هم حتماً انجام دهید.
- برای پیشگیری از ابتلای بیماری کرونا از مصرف ظروف غذایی مشترک، سیگار و قلیان مشترک، حوله و یا ملحفههای مشترک خودداری نمایید.
- ظروف غذایی بیمار را با آب و مایع ظرفشویی شستشو نمایید.
- ضدعفونی روزانه و چند ساعت به چند ساعت سطوح مورد تماس بیمار کرونایی، اعم از دستگیرهها، شیرهای آب توالت و روشویی، با محلول ضدعفونی وایتکس رقیق (۱ قسمت وایتکس با ۹ قسمت آب) ضروری است.
- در جابهجایی البسه و ملحفههای بیمار کرونایی احتیاط نمایید و از تکاندن آنها (به دلیل احتمال پخش شدن ذرات ریز آلودهکننده هوا و سطوح) خودداری کنید.
- افرادی که به هر دلیل با بیمار کرونایی تماس داشتهاند باید تا ۱۴ روز از زمان تماس به مراقبت از خود ادامه دهند.
- درصورت بروز علائم عفونت حاد تنفسی از جمله تب، سرفه، گلودرد و تنفس دشوار در یکی از اعضای خانواده بلافاصله به تیم بهداشت شهرستان و دانشگاه علوم پزشکی منطقه اطلاع داده شود.
- در صورت نیاز به انتقال بیمار به مراکز درمانی، با آمبولانس و در صورت عدم امکان، با وسیله نقلیه شخصی با پنجرههای باز انتقال را انجام دهید (از وسایل حملونقل عمومی استفاده نکنید؛ پدر و مادران سالمند و آسیبپذیر در جامعه مثل پدر و مادر خودتان هستند).
- مصرف کورتون و تزریق ویتامین ث و سایر ویتامینها درست نیست و افراد نباید سرخود آنتیبیوتیک مصرف کنند.