با شیوع گسترده کرونا ویروس در ماههای اخیر توجه عمومی به اینکه ویروسها چه هستند بیشتر جلب گردیده است، برایناساس لازم دانستم توضیح مختصری را در این مورد به حضور خوانندگان عزیز وبلاگ عرض نمایم.
ویروسشناسی (به انگلیسی Virology) شاخهای از میکروبیولوژی میباشد. ویروسشناسی علم مطالعه ویروسها میباشد که ذراتی بسیار ریز و غیر میکروسکوپی میباشند. ویروسها انگلهای داخل سلولی بوده در مواد ژنتیکی آنها در پوششی پروتئینی جای دارند. ویروسها را از لحاظ ساختار آنها، طبقهبندی و تکامل، نحوه عفونی کردن و چگونگی تخریب سلول میزبان، چگونگی تعامل با ارگانیسم میزبان و سیستم ایمنی آن، بیماریهایی که ایجاد میکنند، تکنیکهای جداسازی و کشت آنها و استفاده آنها در مطالعات تحقیقاتی و درمان، موردمطالعه قرار میدهند. ویروسشناسی در دو زیرشاخه میکروبیولوژی و پزشکی موردمطالعه قرار میگیرد.
تاریخچه علم ویروسشناسی:
این علم پس از استفاده از واکسن آبله بهوسیله ادوارد جنر (۱۷۹۸)، تهیه واکسن علیه بیماری هاری به وسیلهی پاستور (۱۸۸۴) و انتقال بیماری موزائیک توتون از گیاه آلوده به گیاه سالم توسط مایر در سال ۱۸۸۶ آغاز شده است. در سال ۱۸۹۲ ایوانوسکی، اثبات کرد که عامل مولد بیماری موزائیک توتون از صافیهای بسیار ریز نگهدارنده باکتری عبور میکند؛ ولی چندان به مهم بودن این مسئله پی نبرد. تا اینکه بیچرنیک (۱۸۹۸) دانشمند هلندی که پدر ویروسشناسی نامیده شده است ادعا کرد که عامل بیماری موزائیک توتون، باکتری نیست و عامل مسری دیگری است. استنلی در سال ۱۹۳۵ با استفاده از روشهای جدید خالص کردن، پروتئینها، ویروس را خالص کرد و بهخاطر این خدمتی که انجام داد، موفق به دریافت جایزه نوبل شد.
منبع: ویکیپدیا