سرماخوردگی

پژوهشگران می‌گویند یکی از ویروس‌های شایع سرماخوردگی می‌تواند ویروس کووید را از سلول‌های بدن بیرون بیندازد و شیوع کرونا را کاهش دهد.

برخی ویروس‌ها از این‌ نظر که کدام‌یک در بدن عامل عفونت باشد، باهم رقابت می‌کنند. دانشمندان دانشگاه گلاسگو می‌گویند به‌نظر می‌رسد راینوویروس عامل سرماخوردگی بر ویروس کرونا غلبه کند. این مزایا ممکن است کوتاه‌مدت باشد؛ اما راینوویروس‌ چنان فراوان است که هنوزهم می‌تواند به سرکوب کووید کمک کند.

سلول‌های بینی و گلو و ریه‌ی خود را مانند ردیفی از خانه‌ها در نظر بگیرید. وقتی ویروس داخل می‌شود، می‌تواند در را باز بگذارد تا ویروس‌های دیگر نیز وارد شوند یا در را ببندد و خانه جدید را برای خود حفظ کند. آنفلوانزا از این نظر یکی از خودخواه‌ترین ویروس‌ها است و تقریباً همیشه به‌تنهایی میزبان را عفونی می‌کند. برخی ویروس‌ها مانند آدنوویروس‌ها به‌نظر می‌رسد آمادگی بیشتری برای به‌اشتراک‌گذاشتن خانه خود داشته باشند.

حدس‌وگمان‌های زیادی دراین‌باره وجود داشته است که ویروس عامل کووید ۱۹، یعنی SARS-CoV-2، در دنیای مرموز تعاملات میان ویروس‌ها چگونه عمل می‌کند. چالش موجود برای دانشمندان این است که یک سال فاصله‌گیری اجتماعی شیوع تمام ویروس‌ها را کُند کرده و مطالعه‌ی این موضوع دشوارتر شده است.

به‌گزارش بی‌بی‌سی، پژوهشگران مرکز تحقیقات ویروس در گلاسگو از نمونه‌ای مشابه از پوشش مجاری تنفسی ما استفاده کردند که از همان نوع سلول‌ها ساخته شده بود و آن را به ویروس SARS-CoV-2 و راینوویروس آلوده کردند. راینوویروس یکی از عفونت‌های شایع در میان مردم است و موجب سرماخوردگی می‌شود.

اگر راینوویروس و SARS-CoV-2 هم‌زمان آزاد می‌شدند، فقط راینوویروس موفق می‌شد. اگر راینوویروس ۲۴ ساعت زودتر شروع به کار می‌کرد، SARS-CoV-2 اصلا دیده نمی‌شد. حتی زمانی‌که SARS-CoV-2 برای شروع به کار ۲۴ ساعت فرصت داشت، راینوویروس آن را بیرون می‌انداخت. دکتر پابلو مورسیا به بی‌بی‌سی گفت:

ویروس SARS-CoV-2 هرگز غالب نمی‌شود؛ بلکه آن را راینوویروس به‌شدت مهار می‌کند. این مسئله بسیار جالب است؛ زیرا اگر شیوع فراوانی از راینوویروس داشته باشید، می‌تواند عفونت‌های جدید SARS-CoV-2 را متوقف کند.

اثرهای مشابهی قبلاً نیز دیده شده است. شیوع بزرگی از راینوویروس احتمالاً در بخش‌هایی از اروپا دنیاگیری آنفلوانزای خوکی ۲۰۰۹ را به‌تأخیر انداخت. آزمایش‌های بیشتر نشان داد که راینوویروس موجب پاسخ ایمنی درون سلول‌های عفونی می‌شد که توانایی تکثیر SARS-CoV-2 را مهار می‌کرد. وقتی دانشمندان پاسخ ایمنی را مهار کردند، سطح ویروس کووید به اندازه‌ای رسید که در حالتی دیده می‌شد که راینوویروس وجود نداشت.

کووید می‌تواند با از بین‌رفتن سرماخوردگی و آرام‌شدن پاسخ ایمنی، دوباره موجب عفونت شود. دکتر مورسیا گفت: «واکسیناسیون در کنار اقدامات بهداشتی و نیز تعاملات میان ویروس‌ها می‌تواند به‌شدت از شیوع SARS-CoV-2 کم کند؛ اما حداکثر تأثیر از واکسیناسیون حاصل می‌شود».

پروفسور لارنس یانگ، از دانشکده‌ی پزشکی واریک، گفت راینوویروس‌های انسانی، یعنی شایع‌ترین علت سرماخوردگی، بسیار واگیردار هستند. وی افزود این مطالعه نشان می‌دهد که این عفونت شایع می‌تواند بر فشار کووید ۱۹ اثرگذار باشد و گسترش SARS-CoV-2 را تحت‌تأثیر قرار دهد؛ خصوصاً در ماه‌های پاییز و زمستان که سرماخوردگی فصلی شیوع بیشتری دارد.

منبع: زئومیت